Atkári Pince Panzió - Bóly
Rólunk
Szolgáltatások
Programok
Galéria
Árak
Kapcsolat

Panziónkról
Városunkról

A panzió

 A vállalkozás a dél-baranyai sváb falvak egyik településén, Bólyon, gyönyörű környezetben, a közút mellett található. Földrajzi elhelyezkedését tekintve Bóly, Baranya megye egykori mohácsi járásában fekszik.

 Környék nagyobb és nevezetesebb települései Mohács 15 km-re keletre, Pécs 30 km-re nyugat irányban, dél felé pedig  Villány, Siklós és Harkány található.

 A régi présház átépítése során vendégtér, pinceborozó, konyha, vizesblokkok, 5 szoba, wellness részleg került kialakításra. A két ágyas szobákban egyidejűleg 10 személy elszállásolására, kényelmes vendéglátására, a szabadidő igényes eltöltésére van lehetőség.

  A létesítmény kétféle szobatípussal, továbbá egy összenyitható apartmannal rendelkezik.

 A pince panzióban  kisebb, nagyobb csoportok vendéglátására, családi rendezvények megtartására is van lehetőség.

 A vendéglátás egész évben folyamatos. A panzióban étkezést, helyi tájjellegű borokból bor kostólást, wellness (szauna, jakuzzi)  lehetőséget biztosítunk.

 Nyári időszakban zárt udvarban saját medence, grillezési lehetőség és kemence várja vendégeinket.

 A pihenést, kikapcsolódást szolgálják a bérelhető kerékpárok, amelyekkel a  környéken jól kiépített kerékpár utakon lehet elérni a nevezetesebb helyeket.

 A vendégek számára a környékben igény szerint lovaglási, horgászási, vadászati, teniszezési lehetőségek biztosítottak.

 Az Atkári Pince Panzió ideális szállás, mind az üzleti úton levőknek, mind a pihenni vágyóknak, akik szeretik a nyugodt hangulatú környezetet.  A 3 szintes panzió 5 szobával, pince borozóval, udvari parkolóval, családias vendéglátással, sok-sok programmal és szolgáltatással várja az ide látogatókat.

 

Bóly város története

 Bóly az egykori dél-baranyai sváb falvak egyik gyöngyszeme, a település 1997-ben kapta meg a városi rangot. Története, ahogy ezt a földből előkerült régészeti emlékek bizonyítják, a késői kőkorba (neolit) nyúlik vissza. Ez azt jelenti, hogy Kr.e. több mint 3000 évvel városunk területén már pattintotta és csiszolta szerszámait az ember.

 Bólyról 1093-ból, Szent László idejéből származik az első írásos emlék, mely Bolok néven, egyházi birtokként emlegeti a települést, bár a temetőben található
Római Castrum korábbi idők emlékét idézi.

 A török hódoltság alatt szinte teljesen elnéptelenedett. 1703-ban Bóly a törökök kiverésében jelentős érdemeket szerzett Batthyány Ádám gróf tulajdonába került.

 A kialakuló uradalmi központot Mária Terézia uralkodása alatt német jobbágyok népesítették be, akiknek utódai ma is lakják e települést.

 A XIX. század végén a falu és az uradalom - házasságkötés révén - a Mountenovo hercegi család birtokába került és maradt 1945-ig.

 A Batthyányak-Mountenuovok idején alakult ki a település mai arculata, ligetes, széles utcáival, közterületeivel. Ekkor lett térségi központtá, vált híressé kézműipara.

 A II. világháború után a Németországba kitelepítettek helyére felvidéki és bihari magyarok érkeztek.

 A falu birtokosai fokozatosan fejlesztették ki az elhagyott, elhanyagolt földeken a gazdaságukat. 1792-től pusztáikon nagyüzemi gazdálkodást vezettek be, s fejlesztették, korszerűsítették a szőlőművelést is. 1770-ben svájci tehenészetet létesítettek, a gazdaságban foglalkoztatott szakemberek irányításával.

 A termékeny földeken jelenleg is gazdagon virágzó növénytermelés folyik. A mezőgazdasági nagyüzemeinek gabona- és vetőmag termelése európai-hírű. A települést övező lankákon dúsan terem a zamatos borszőlő, melyből a híres pincesorban készül a hegy leve.

 A pihenést, kikapcsolódást szolgálja a feszített víztükrű uszoda, a jól kiépített kerékpárutak, lovaglási, vadászati lehetőségek, a Kastélypark teniszpályái.

 A korszerű infrastruktúrahálózat és Ipari Park mellett megtalálhatók a népi kézművesség hagyományait őrző mézeskalácsos, illetve gyertyaöntő mesterek is.


  Az építkezés az NDP támogatása által valósult meg.